terug naar alle blogberichten

Wat zie je over het hoofd als je zelf je energiecontract regelt?

23 Mar 2023

Je energiefactuur bestaat uit een reeks van vaktermen, waar je niets van begrijpt? Wie kan het je ook kwalijk nemen, de energiesector is over de jaren heen zo complex geworden dat je er als leek geen snars van snapt. Verbruik, nettarieven, vaste vergoedingen, capaciteitstarief … De lijst wordt alsmaar langer. Geen wonder dat je zaken waarop je kán besparen makkelijk over het hoofd ziet.

 

Zes op de tien Belgen begrijpen hun energiefactuur niet. Dat wil zeggen dat ze de energiefactuur ook niet op een correcte manier kunnen analyseren en dus ook niet weten waar ze al dan niet te veel betalen. Conclusie? Het voordeligste aanbod wordt vaak gemist.

 

Persoonlijk energieverbruik

Het belangrijkste onderdeel van je factuur is je energieverbruik. Daar kan je effectief het verschil maken. Hoe minder je verbruikt, hoe minder je zal moeten betalen. Of je kan overschakelen naar een andere energieleverancier die jou een betere energieprijs biedt. Ook dat vraagt veel vergelijking en rekenwerk, waarvoor de meesten onder ons geen tijd hebben. Of je bent er helemaal niet zeker van of het slim is om over te schakelen.

 

Kosten op factuur

De vaste vergoeding die je moet betalen aan je leverancier, kosten voor groene stroom en warmtekrachtkoppeling vergen enige expertise om te ontleden. Hierin sluipen vaak foute berekeningen, of hogere kosten die niet gecommuniceerd werden. Als je beroep doet op een energiemakelaar zoals Gaele zal hij deze kritisch bekijken zodat ze zeker correct verrekend worden.

 

Ingeschatte voorschotfactuur

Ondanks dat de energieprijzen in dalende lijn zijn, stellen energieleveranciers nog steeds zeer hoge voorschotfacturen voor, om ervoor te zorgen dat er bij de eindafrekening geen grote tekorten zijn. We weten immers niet wat de toekomst ons brengt op geopolitiek vlak, wat een grote impact heeft op de energieprijzen.

 

In sommige gevallen overschrijden de voorschotsfacturenver wat je effectief verbruikt. Voor de meesten onder ons is het niet zo eenvoudig om plots een maandelijkse factuur te betalen die tien keer hoger ligt dan wat je gewoon bent. Als je er zelf niet zo in thuis bent, is het uiteraard moeilijk in te schatten hoe hoog of laag je dat voorschotbedrag moet zetten. Wanneer je je contract overlaat aan een energiemakelaar doet hij de berekening voor jou, op basis van jouw energiebehoefte. Zij zorgen ervoor dat je je niet blauw betaalt aan facturen die te hoog liggen voor jouw verbruik.

 

Maak het verschil op je energiefactuur

Wist je dat een energiemakelaar zoals Gaele jouw energiefactuur compleet analyseert? Ze bekijken alle onderdelen en gaan op zoek naar de juiste energieleverancier volgens jouw energiebehoefte. Gaele neemt gans je energievraagstuk volledig uit handen en regelt alles zelf, zodat jij altijd van de juiste energiedeal geniet. De service van Gaele is 100% onafhankelijk en volledig gratis.

Denk je eraan om aan energiedelen te doen?

Wil je zeker zijn dat je energiecontract daar

optimaal op afgestemd is?

Gerelateerde berichten

Warmtepompen voor uw verwarming

Lees meer

Isoleren in 5 vragen

Lees meer

Hoeveel shoppingbudget hou jij over?

Lees meer

Ontdek Gaele

Contact

Kortrijksesteenweg 387

8530 Harelbeke

+32 (0)2 899 04 68

info@gaele.be

Je energiemakelaar voor
KMO, industrie en overheid

Duurzame energieoplossingen

Ultrasnel elektrisch laden